Στείλτε υλικό στο kariothrafstis1@gmail.com

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Ημέρα μνήμης και αναλογισμού...

















Σαράντα χρόνια πέρασαν από την Κατάληψη της Νομικής Αθηνών, στις 21 Φεβρουαρίου 1973. Κι όμως τα μηνύματα και οι αξίες που εκπέμπονται από το ιστορικό πια γεγονός είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ: Ελευθερία-Σεβασμός στην Προσωπικότητα-Αντίσταση στις Αυθαιρεσίες της Εξουσίας.
Ας επιχειρήσουμε όμως μια ανασκόπηση προσπαθώντας να ανεύρουμε τις αντιστοιχίες του τότε με το σήμερα.


Το Νοέμβριο του 1972, η δικτατορία θέλοντας να κάμψει τις αντιδράσεις προς αποσταθεροποίησή της προκήρυξε εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους των Πανεπιστημίων, τις οποίες αναμενόμενα κέρδισαν οι προσκείμενες σε αυτήν φοιτητικές παρατάξεις, χρησιμοποιώντας αθέμιτα μέσα και νοθεία.
Από την αρχή του 1973 οι φοιτητές βρίσκονταν σε αναβρασμό, καθώς σε λίγο συμπληρώνονταν 6 χρόνια από την ημέρα κατάλυσης της δημοκρατικής νομιμότητας.
Έτσι, στις 5 Φεβρουαρίου οι φοιτητές αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και η κυβέρνηση, ως απάντηση, δημοσιεύει το κατάπτυστο διάταγμα 1347, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να ανακαλεί τις αναβολές στράτευσης των φοιτητών που απείχαν από τα μαθήματά τους. Την ίδια μέρα γίνονται συνεδριάσεις και διαμαρτυρίες το Πολυτεχνείο και η Χουντική Κυβέρνηση, παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο, προβαίνει σε συλλήψεις  και σε επιδόσεις φύλλων πορείας για επιστράτευση φοιτητών. Αυτό ήταν η αρχή μιας προαναγγελθείσας ρήξης.
Στις 21 Φεβρουαρίου 1973, 4.000 φοιτητές καταλαμβάνουν το κτίριο της Νομικής Αθηνών στην οδό Σόλωνος. Στο Συντονιστικό της κατάληψης μετείχαν γνωστές μετέπειτα προσωπικότητες όπως οι πολιτικοί Νίκος Μπίστης και Στέφανος Τζουμάκας, καθώς και η Όλγα Τρέμη. Από την ταράτσα του κτιρίου καλούν το λαό της Αθήνας να συμπαρασταθεί στον αγώνα τους για δημοκρατικές ελευθερίες και απαγγέλλουν τον όρκο: «Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων». Πρυτάνεις, πνευματικοί άνθρωποι και απόστρατοι υπεραμύνονταν της αντίδρασης των φοιτητών.
Το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου, ξεκίνησε η αποχώρηση των καταληψιών από τη Νομική μετά από διαπραγματεύσεις οι οποίοι υποστηρίζονταν από κλοιό διαδηλωτών γύρω από το κτίριο της Σχολής, ενώ ακολούθησαν συμπλοκές και συλλήψεις.
Στις 20 Μαρτίου 1973 επιχειρήθηκε δεύτερη κατάληψη της Νομικής, η οποία όμως κατεπνίγη με την συνεργασία πρυτάνεων και αστυνομίας. Ωστόσο, το φυτίλι του Πολυτεχνείου είχε ήδη ανάψει.

Μετά, λοιπόν, από αυτό το βύθισμα στη μνήμη, κάνω τις εξής σκέψεις. Πολλά ερωτήματα στριφογυρίζουν στο μυαλό μου.
Πώς γίνεται πολλοί από αυτούς οι οποίοι βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή τότε για να ανατρέψουν ένα πασιφανώς δικτατορικό σύστημα να αποτελούν τώρα "πυλώνες" ενός συγκεκαλυμμένου αντιδημοκρατικού συστήματος, το οποίο ναι μεν προκύπτει από εκλογές, αλλά δεν ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα;
Πώς γίνεται οι πολιτικοί που αναδύθηκαν από τη γενιά του Πολυτεχνείου να είναι αυτοί οι οποίοι κατεξοχήν παραβιάζουν δικαιώματα και ελευθερίες, την στιγμή που αυτοί αγωνιζόταν ενάντια στη Χούντα για να κατοχυρώσουν τα θεμελιώδη και αυτονόητα δικαιώματά τους;
Πώς γίνεται αυτοί οι οποίοι είχαν όνειρα και ιδανικά να έχουν διαφθαρεί τόσο ώστε να λησμονούν
την ίδια την ιστορία τους επαγγελλόμενοι τη σώτηρια της χώρας;
Γιατί δεν ομολογούν την αποτυχία τους;

Η απάντηση, κατά τη γνώμη μου, σε όλα αυτά τα ερωτήματα που βασανίζουν κάθε ευαισθητοποιημένο και κοινωνικά ενσυνείδητο νέο είναι η εξής:
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΥΦΛΩΝΕΙ.
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΛΥΚΙΑ.
Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ.

Ας έχουμε λοιπόν, έστω στο πίσω μέρος του μυαλού μας, ότι οι αξίες και τα ιδανικά είναι διαχρονικά και ότι τα δικαιώματα και οι ελευθερίες δεν υφίστανται μόνο όταν τις στερούμαστε, αλλά και όταν τις στερούμε.



3 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΡΘΡΟ! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ! ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΤΟ BLOG ΜΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενα φοβερο αρθρο! συγχαρητηρια!!! παλι καλα που υπαρχεις εσυ νικολαε και μας ενημερωνεις για τα τεκταινομενα της συγχρονης πραγματικοτητας! δεν σε γνωριζω αλλα φαινεται απο τα αρθρα σου και το ηθος σου και το δημοσιογραφικο σου ταλεντο! καλη συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή